Sanna Langereis geeft Expressie Workshops
 • Kernboodschap | Sanna Langereis | Expressie Expert | Haarlem
 • Lichaamstaal | Sanna Langereis | Expressie Expert | Haarlem
Have the guts to express yourself!

Expressie  Workshops

In deze workshops worden verschillende spelmethodieken aangeboden. Deze zijn speelser van vorm en niet direct toegespitst op presenteren. Deze workshops zijn goed inzetbaar voor o.a. teambuilding. Expressie en daarbij zichtbaarheid staan centraal.

Terugspeeltheater – De kern van het vertelde verhaal

Luisteren naar elkaars ervaringen en dat verbeelden in theater.

Wat is het?

Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater gebaseerd op persoonlijke verhalen die door het publiek worden verteld. Die verhalen kunnen variëren van alledaagse situaties tot grote (levens)gebeurtenissen. Ter plekke worden de vertelde verhalen omgezet in geïmproviseerd theater. Daarbij staat de verteller centraal.

Het levert vaak verrassende, soms ontroerende of grappige inzichten op voor de verteller en het publiek. Daarmee zorgt terugspeeltheater voor begrip en verbinding.

Waarmee gaan we aan de slag?

De deelnemers:

 • maken d.m.v. improvisaties theater van elkaars verhalen.
 • luisteren naar het verhaal van andere deelnemers.
 • brengen het vertelde verhaal terug tot de kern.
 • zetten de kern van het verhaal om in theater.
 • leren verschillende vormen van terugspeeltheater.
 • gaan hun eigen gevoel van lef vergroten.

Wat kan het opleveren?

Terugspeeltheater verbindt.
Samen kijken naar teruggespeelde verhalen geeft (h)erkenning, begrip en onderlinge openheid. Vertellers zien hun eigen gedrag en dat van anderen vanuit een nieuw perspectief. Terugspeeltheater maakt zichtbaar wat mensen bezighoudt. Abstracte thema’s worden concreet, gevoelige onderwerpen bespreekbaar.
citaat van Wordt Vervolgd
 
Het grote verschil met improvisatietheater is dat het bij terugspeeltheater draait om de verteller en zijn/haar verhaal. Het is noodzakelijk de kern van het verhaal goed in beeld te brengen. Goed luisteren is daarbij de sleutel.

Praktische informatie

Minimaal 8 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 3 uur, max. in overleg

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op locatie door het hele land als op verzoek vanuit een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Het tarief voor een (terugspeeltheater) workshop begint bij €500,00 euro voor 3 uur. In het geval dat de wens is om de workshop langer te houden wordt de prijs daarop afgestemd. Prijs is excl. btw en reiskosten.

Sanna geeft vertrouwen

Ik heb Sanna Langereis als trainster tijdens een uitgebreide cursus “terugspeeltheater” mogen meemaken. Sanna is een kei in visuele presentatie. Zelf kan ze de mooiste vormen te voorschijn toveren en als trainster haalt ze uit jou wat in je zit. Zelfs als je, zoals ik, eerder een cerebraal en tekst georiënteerd iemand bent. Door Sanna heb ik leren ontdekken wat ik met mijn lichaam kan. Bewegen als een groep vogels, je voelen als een doek die over iemand schouders ligt. Zij haalde het in mij boven. En daar heb ik nog dagelijks profijt van tijdens de vele presentaties die ik geef.

Harry Michel – Ondernemer in Strategie en Interactie

Improvisatietheater: Theater vanuit het Niets*

Zonder vooraf bedacht plan een scène spelen

Wat is het?

Improvisatietheater is het spelen van scènes zonder vooraf te weten wat je precies gaat spelen. Het is door iedereen te leren. Improvisatietheater werkt vanuit een aantal eenvoudige principes: 
 
 • Zeg ja en: Door ja en te zeggen tegen wat er al ligt en wat anderen aandragen, hou je het positief én constructief. 
 • Samen kom je eruit: Improviseren doe je sámen: zolang er telkens maar iemand is die een idee heeft voor de volgende stap, blijft de ‘reis’/het proces gewoon doorgaan.
 • Fouten maken mag: Dat er fouten worden gemaakt is zeker, je stapt immers totaal onvoorbereid op de speelvloer. De filosofie van improvisatietheater is daarom die van Failing Forward, door nieuwe dingen uit te proberen, door jezelf toestemming te geven fouten te maken, kun je tot nieuwe inzichten komen. 

Waarmee gaan we aan de slag? 

De deelnemers:
 
 • leren diverse spelvaardigheden: mimiek, transformatie, zichtlijnen (hoe ben ik zichtbaar voor mijn publiek).
 • gaan samen een scène spelen met een minimum aan vooraf bepaalde ingrediënten.
 • leren om hun eerste impuls te volgen.
 • zullen hun spelgenoten laten stralen.
 • zullen hun eigen gevoel van lef vergroten.

Wat kan het opleveren?

Door tijdens het improviseren te doen in plaats van te denken leer je meer te vertrouwen op je 
eerste impuls en daarmee je intuïtie.
Je leert inspelen op onverwachte situaties, je wordt flexibeler in je reactie ervaart daardoor 
minder stress en ontwikkelt meer vertrouwen in je zelf.

Praktische informatie

Minimaal 6 deelnemers, max. in overleg. 
Duur: Min. 2 uur, max. in overleg. 

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op locatie door het hele land als op verzoek vanuit een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Het tarief voor een workshop begint bij €400,00 voor een workshop van 2 uur. In het geval dat de wens is om de workshop langer te houden wordt de prijs daarop afgestemd. Prijs is excl. btw en reiskosten.

Storytelling: Hoe vertel ik mijn verhaal aantrekkelijk

Door verhalen ‘rijk’ te vertellen, blijft de luisteraar meer geboeid

Wat is het?

Storytelling verwijst naar de sociale en culturele traditie van het delen van verhalen. Het delen van deze verhalen gaat vaak gepaard met rijke overdrachtsvorm, zoals improvisatie en theatrale technieken.

Verhalen worden vaak gebruikt als vorm van vermaak, educatie, als metafoor of het behoud van culturele morele waarden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van verhalen vertellen een overdrachtelijke techniek is die langer de aandacht vasthoudt van de toehoorder. Door verhalen ‘rijk’ te vertellen (waarin de situatie heel tastbaar wordt beschreven, met uitwerking van de karakters en voordracht van dialoog), wordt de techniek van storytelling gebruikt.

Je hebt iets te vertellen. Je hebt vaak de rol om voor groepen je verhaal te (moeten) houden.  Je wilt graag  je boodschap, filosofie,  visie vertellen. Of je wilt een geweldige plan krachtig overbrengen en daar een goed verhaal van maken. Voor een groep of op een podium.

Daarvoor wil je je vertelvaardigheden uitbreiden om je publiek te kunnen binden en boeien. Opzoek naar een goed verhaal dwingt je na te denken over de samenhang en betekenis.

Storytelling is een kunst die te leren is. Deze workshop is geschikt voor iedereen die zichzelf en hun werk succesvol willen presenteren.  

Waarmee gaan we aan de slag? 

De deelnemers:
 • Het belang van storytelling: Wat is je verhaal?
 • Vertelstructuur: Een eenvoudige maar effectieve vertelstructuur waarmee je een helder begin-midden-einde maakt voor je verhaal, hoe je kunt openen, hoe je je punt maakt en hoe je de spanning in je verhaal vasthoudt.
 • Het grotere geheel: De koppeling tussen het verhaal en jouw boodschap
 • Authenticiteit: Het vertellen van een kloppend verhaal
 • Persoonlijke vragen en feedback

Wat kan het opleveren?

De kennis die je in deze workshop op gaat doen zal je helpen om voortaan jouw verhaal een stuk sterker te laten overkomen. Op deze manier maken mensen verbinding met je en komt jouw boodschap krachtiger over.

Praktische informatie

Minimaal 4 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 4 uur, max. in overleg

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op locatie door het hele land als op verzoek vanuit een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Het tarief voor een workshop begint bij €600,00 voor een workshop van 4 uur. In het geval dat de wens is om de workshop langer te houden wordt de prijs daarop afgestemd. Prijs is excl. btw en reiskosten.

XXL training 2-daagse eXpressie eXpert Langereis

Een uitgebreide 2-daagse training om je zichtbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten. Waarin “theatrale” expressie een centrale rol krijgt.

Wat is het?

Deze 2 daagse is een speelse uitgebreide training waarbij de kracht van iedere deelnemer centraal staat. Door middel van verschillende werkvormen gaan we op zoek naar jouw authenticiteit.
Praktische oefeningen worden verbonden aan theorie. Werken aan zelfvertrouwen en zichtbaarheid is het doel van de training.

De training bevat dezelfde onderwerpen als het workshopaanbod:
 
 • Improvisatietheater
 • Storytelling
 • Terugspeeltheater
 
Gedurende de training zullen deze verschillende onderwerpen ook in samenhang worden behandeld. Zo ontstaat er een solide basis die in de volle breedte kan worden ingezet in 
de communicatie.

Wat kan het opleveren?

Deelnemers worden krachtiger en authentieker en daarmee worden de kwaliteiten van iedereen beter zichtbaar.
Deze training geeft je handvatten om expressie/theater te laten ontstaan vanuit je eigen creativiteit. Het geeft je zelfvertrouwen om vrijer te spreken voor en in groepen. Je creëert een basis van vertrouwen naar elkaar als team en het vertrouwen in jezelf groeit.

Waarmee gaan we aan de slag? 

De deelnemers: 
 • gaan improviseren, je eerste impuls volgen om vervolgens je te richten op lichaamstaal. ‘Hoe vertel ik mijn verhaal zonder woorden.’
 • gaan werken aan storytelling, hoe vertel je een aantrekkelijk verhaal
 • gaan aan de slag  met terugspeeltheater waarbij de ervaringen/verhalen uit de praktijk worden gedeeld en de kwaliteit van het luisteren zal worden ontwikkelt. Om daarna deze verhalen om te zetten in beeld/scenes. 
 • gaan alle technieken die ze met elkaar in de totale training hebben verkend terugbrengen in een eindpresentatie.

Praktische informatie

Minimaal 12 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 2 dagen, langer in overleg

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op de (bedrijf) locatie door het hele land als op verzoek vanuit een (eigen georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Tarieven voor de XXL training offreer ik op maat.