Kernboodschap | Sanna Langereis | Expressie Expert | Haarlem
Have the guts to express yourself!

Expressie  Workshops

In deze workshops worden verschillende spelmethodieken aangeboden. Deze zijn speelser van vorm en niet direct toegespitst op presenteren. Deze workshops zijn goed inzetbaar voor o.a. teambuilding. Expressie en daarbij zichtbaarheid staan centraal.

Terugspeeltheater – De kern van het vertelde verhaal

Luisteren naar elkaars ervaringen en dat verbeelden in theater.

Wat is het?

Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater gebaseerd op persoonlijke verhalen die door het publiek worden verteld. Die verhalen kunnen variëren van alledaagse situaties tot grote (levens)gebeurtenissen. Ter plekke worden de vertelde verhalen omgezet in geïmproviseerd theater. Daarbij staat de verteller centraal.

Het levert vaak verrassende, soms ontroerende of grappige inzichten op voor de verteller en het publiek. Daarmee zorgt terugspeeltheater voor begrip en verbinding.

Waarmee gaan we aan de slag?

De deelnemers:

 • maken d.m.v. improvisaties theater van elkaars verhalen.
 • luisteren naar het verhaal van andere deelnemers.
 • brengen het vertelde verhaal terug tot de kern.
 • zetten de kern van het verhaal om in theater.
 • leren verschillende vormen van terugspeeltheater.
 • gaan hun eigen gevoel van lef vergroten.

Wat kan het opleveren?

Terugspeeltheater verbindt.
Samen kijken naar teruggespeelde verhalen geeft (h)erkenning, begrip en onderlinge openheid. Vertellers zien hun eigen gedrag en dat van anderen vanuit een nieuw perspectief. Terugspeeltheater maakt zichtbaar wat mensen bezighoudt. Abstracte thema’s worden concreet, gevoelige onderwerpen bespreekbaar.
citaat van Wordt Vervolgd
 
Het grote verschil met improvisatietheater is dat het bij terugspeeltheater draait om de verteller en zijn/haar verhaal. Het is noodzakelijk de kern van het verhaal goed in beeld te brengen. Goed luisteren is daarbij de sleutel.

Praktische informatie

Minimaal 8 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 3 uur, max. in overleg

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op locatie door het hele land als op verzoek vanuit een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Het tarief voor een (terugspeeltheater) workshop begint bij €500,00 euro voor 3 uur. In het geval dat de wens is om de workshop langer te houden wordt de prijs daarop afgestemd. Prijs is excl. btw en reiskosten.

Sanna geeft vertrouwen

Ik heb Sanna Langereis als trainster tijdens een uitgebreide cursus “terugspeeltheater” mogen meemaken. Sanna is een kei in visuele presentatie. Zelf kan ze de mooiste vormen te voorschijn toveren en als trainster haalt ze uit jou wat in je zit. Zelfs als je, zoals ik, eerder een cerebraal en tekst georiënteerd iemand bent. Door Sanna heb ik leren ontdekken wat ik met mijn lichaam kan. Bewegen als een groep vogels, je voelen als een doek die over iemand schouders ligt. Zij haalde het in mij boven. En daar heb ik nog dagelijks profijt van tijdens de vele presentaties die ik geef.

Harry Michel – Ondernemer in Strategie en Interactie

Storytelling: Hoe vertel ik mijn verhaal aantrekkelijk

Door verhalen ‘rijk’ te vertellen, blijft de luisteraar meer geboeid

Wat is het?

Storytelling verwijst naar de sociale en culturele traditie van het delen van verhalen. Het delen van deze verhalen gaat vaak gepaard met rijke overdrachtsvorm, zoals improvisatie en theatrale technieken.

Verhalen worden vaak gebruikt als vorm van vermaak, educatie, als metafoor of het behoud van culturele morele waarden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van verhalen vertellen een overdrachtelijke techniek is die langer de aandacht vasthoudt van de toehoorder. Door verhalen ‘rijk’ te vertellen (waarin de situatie heel tastbaar wordt beschreven, met uitwerking van de karakters en voordracht van dialoog), wordt de techniek van storytelling gebruikt.

Je hebt iets te vertellen. Je hebt vaak de rol om voor groepen je verhaal te (moeten) houden.  Je wilt graag  je boodschap, filosofie,  visie vertellen. Of je wilt een geweldige plan krachtig overbrengen en daar een goed verhaal van maken. Voor een groep of op een podium.

Daarvoor wil je je vertelvaardigheden uitbreiden om je publiek te kunnen binden en boeien. Opzoek naar een goed verhaal dwingt je na te denken over de samenhang en betekenis.

Storytelling is een kunst die te leren is. Deze workshop is geschikt voor iedereen die zichzelf en hun werk succesvol willen presenteren.  

Waarmee gaan we aan de slag? 

De deelnemers:
 • Het belang van storytelling: Wat is je verhaal?
 • Vertelstructuur: Een eenvoudige maar effectieve vertelstructuur waarmee je een helder begin-midden-einde maakt voor je verhaal, hoe je kunt openen, hoe je je punt maakt en hoe je de spanning in je verhaal vasthoudt.
 • Het grotere geheel: De koppeling tussen het verhaal en jouw boodschap
 • Authenticiteit: Het vertellen van een kloppend verhaal
 • Persoonlijke vragen en feedback

Wat kan het opleveren?

De kennis die je in deze workshop op gaat doen zal je helpen om voortaan jouw verhaal een stuk sterker te laten overkomen. Op deze manier maken mensen verbinding met je en komt jouw boodschap krachtiger over.

Praktische informatie

Minimaal 4 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 4 uur, max. in overleg

Waar?

Ik verzorg de workshops zowel op locatie door het hele land als op verzoek vanuit een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

Het tarief voor een workshop begint bij €600,00 voor een workshop van 4 uur. In het geval dat de wens is om de workshop langer te houden wordt de prijs daarop afgestemd. Prijs is excl. btw en reiskosten.

Door haar integere manier van werken creëert ze een omgeving waarin je makkelijk leert. De expertise van Sanna in combinatie met oefeningen in de praktijk met de groep maken dat je heel snel het Storytellen wat beter onder de knie hebt. Ik stond daar, voor een groep iets wat ik normaal nooit aangegaan zou zijn, precies te vertellen dat wat ik wilde vertellen.
 
Lina Prinsen – Social media adviseur