Skip to content
Have the guts to express yourself!
Je verhaal vertellen
Have the guts to express yourself

Organisatie – theater en workshops

In diverse vormen, waaronder terugspeeltheater, regietheater, spiegeltheater, inspringtheater, forumtheater en improvisatietheater ben ik als trainer en actrice inzetbaar.

Trainingen oa. gegeven voor: Zorg voor elkaar Breda, MarketResponse, Het Woonkwartier, Sensoor/de luisterlijn, Service Centrum Drechtsteden, SeysCentra, BASF, Shared Service Centrum, Raad v.d. Kinderbescherming, Young BAM groep, Alltuition, Recherche Noord-Holland, Talant, Revant, Gemeente Haarlem, Ede, de Marne, den Haag, Florence, Rijswijk – Palliatieve Zorg, Quality Leadership, Leiderschapsprogramma, Hogeschool Aeres Wageningen, ROC Midden-Nederland, Universiteit Utrecht, van Kleefsinstituut.

Foto: Dutch Photo Agency

Theatergroep Wordt Vervolgd

Luisteren – verbeelden – verbinden. Dat is wat wij doen.


Naast mijn werk als Expressie Expert ben ik ook vast kernlid in de rol van actrice, trainer en projectleider bij
  Theatergroep Wordt Vervolgd (WV)

Wij doen een vorm van theater genaamd terugspeeltheater.

Wat is Terugspeeltheater?

Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater gebaseerd op persoonlijke verhalen die door het publiek worden verteld. Die verhalen kunnen variëren van alledaagse situaties tot grote (levens)gebeurtenissen. Ter plekke worden de vertelde verhalen omgezet in geïmproviseerd theater. Daarbij staat de verteller centraal.
Het levert vaak verrassende, soms ontroerende of grappige inzichten op voor de verteller en het publiek. Daarmee zorgt terugspeeltheater voor begrip en verbinding.

De kern van het vertelde verhaal laten zien

De scénes ontstaan direct nadat iemand uit het publiek zijn/haar verhaal heeft verteld. De kern van het verhaal wordt dan verbeeld in spel en ondersteund door muziek. Het op deze manier terugspelen van het vertelde geeft vaak de verteller herkenning. Ook bij het publiek kan er iets universeels geraakt worden. Wordt Vervolgd speelt daar waar mensen bij elkaar zijn en er iets moet worden uitgewisseld. Een viering, een afsluiting, een begin, een peiling van gedachten, een verandering. Wij spelen in alle hoeken van de maatschappij waar mensen zijn. We kunnen zowel privé als zakelijk geboekt worden. wordtvervolgd.net

improvisatietheater gebaseerd op persoonlijke verhalen die door het publiek worden verteld

Workshop Terugspeeltheater

Een workshop kan gegeven worden in het kader van teambuilding, visie ontwikkelen, kernwaarden uitdiepen. Hierbij kan het een bijdrage leveren aan het stimuleren van creatief denken, leren luisteren, conflicten oplossen, cultuurverschillen benoemen en overbruggen.

Waarmee gaan we aan de slag?

De deelnemers:

  • maken d.m.v. improvisaties theater van elkaars verhalen.
  • luisteren naar het verhaal van andere deelnemers.
  • brengen het vertelde verhaal terug tot de kern.
  • zetten de kern van het verhaal om in theater.
  • leren verschillende vormen van terugspeeltheater.
  • gaan hun eigen gevoel van lef vergroten.
Workshop Improvisatietheater | trainigsacteur Sanna Langereis

Wat kan het opleveren?

Terugspeeltheater verbindt

 

Samen kijken naar teruggespeelde verhalen geeft (h)erkenning, begrip en onderlinge openheid. Vertellers zien hun eigen gedrag en dat van anderen vanuit een nieuw perspectief. Terugspeeltheater maakt zichtbaar wat mensen bezighoudt. Abstracte thema’s worden concreet, gevoelige onderwerpen bespreekbaar.

citaat van Wordt Vervolgd

Het grote verschil met improvisatietheater is dat het bij terugspeeltheater draait om de verteller en zijn/haar verhaal. Het is noodzakelijk de kern van het verhaal goed in beeld te brengen. Goed luisteren is daarbij de sleutel.

Praktische informatie

Minimaal 8 deelnemers, max in overleg. 
Duur: Min. 3 uur, max. in overleg

Locatie

Ik verzorg de workshops incompany of in een eigen (georganiseerde) sfeervolle trainingsruimte in Haarlem.

Tarieven

€ 550,00 euro excl. btw  (en eventueel kosten huur ruimte of de reiskosten) voor 3 uur. Wanneer desgewenst de workshop langer wordt, is de prijs in overleg. Hier komen we wel uit.

Sanna geeft vertrouwen

Ik heb Sanna Langereis als trainster tijdens een uitgebreide cursus “terugspeeltheater” mogen meemaken. Sanna is een kei in visuele presentatie. Zelf kan ze de mooiste vormen te voorschijn toveren en als trainster haalt ze uit jou wat in je zit. Zelfs als je, zoals ik, eerder een cerebraal en tekst georiënteerd iemand bent. Door Sanna heb ik leren ontdekken wat ik met mijn lichaam kan. Bewegen als een groep vogels, je voelen als een doek die over iemand schouders ligt. Zij haalde het in mij boven. En daar heb ik nog dagelijks profijt van tijdens de vele presentaties die ik geef.

Harry Michel – Ondernemer in Strategie en Interactie

Rollenspel en trainingsacteur 

In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan in trainingsacteren en als rollenspelactrice.

Een trainingsacteur en rollenspelacteur is een acteur die zich heeft gespecialiseerd in het spelen van rollenspelen binnen trainingen en leertrajecten. 
De bedoeling hiervan is om ‘prikkelende’ situaties neer te zetten zodat de deelnemers van de training; ‘gedragsveranderingen’ kunnen oefenen en toetsen. 

Veel ervaring heb ik in het onderwijs (o.a. opgedaan als dramadocent).

Contact me vrijblijvend wat ik hierin voor je kan betekenen

rollenspel, organisatietheater | Expressie Expert | Sanna Langereis

Foto: Annelien Nijland fotografie

O.a. ingezet bij: Gemeente den Haag, Nederlandse Spoorwegen (NS) InHolland, van Amsterdam, Nova College, Sociaal Juridische Dienstverlening, Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid, Twist2Change.

Sanna in beeld

Als actrice ben ik inzetbaar voor passende projecten/producties/commercials

Voor een impressie, zie onderstaande filmpjes